El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
Abril. Començar de nou

Conec el Jordi Ribot i entenc per què el seu nou grup es diu Abril. Té un no sé què de renéixer, de començar de nou (tal i com es deia una de les cançons més conegudes d'Els Convidats), d'evocació a la lírica sabiniana, que tant ha influït en la manera de fer del Jordi. Puc imaginar-me un mes d'abril en què tot és nou un cop més, allunyat, això sí, de la primavera consagrada per Stravinski; un abril que convida a l'optimisme, a tot allò que serà il·lusionador, a un romanticisme renovat. Sí, és molt possible que el Jordi sigui l'últim romàntic. Conscientment o inconscient ha cultivat, en les seves cançons, una imatge de crooner solitari, repenjat a la barra d'un bar a punt de tancar, curant-se el cor trencat una vegada i una altra... I només una veu com la de l'Àfrica, plena de colors, com un calidoscopi que desvetlla nous matisos a cada volta, sap transmetre tota la sensibilitat d'aquestes composicions. Conec el Jordi i sé que la formació que avui sentirem és una mena de vell somni d'ecos beatleians, en què menys és més, i en què les cordes vesteixen els temes amb l'elegància que es mereixen. Sé que el David Martell, l'Anna Clarena i la Marta Canellas ja formen part de la família Pérez-Ribot i que han sabut recollir l'herència d'Els Convidats i portar-la una passa més enllà. Segur que ens emocionaran com mai amb el nou vestit que han donat a cançons mil cop sentides, i ens les descobriran, ara, com a noves. I jo les gaudiré, amb vosaltres, com si no les hagués sentit mai, com si no les hagués tocat i cantat abans entre amics, amb el Jordi i l'Àfrica.

Xavier Serrano
Amic i membre d'Els Convidats.

Quan al gener d'aquest 2011, i després de quinze anys d'activitat, "Els Convidats" s'acomiadaven del seu públic, dos dels seus components, el Jordi Ribot i l'Àfrica Pérez, ja van exposar la seva intenció d'iniciar una nova aventura musical. D'aquelles ganes de continuar ha nascut aquest nou grup: Abril.
Els Convidats van sorgir l'any 1995, a Manresa, com un duet format per Jordi Ribot (veu i guitarra) i Xavier Serrano (veu i baix). Interpretaven música acústica pensada per actuar en espais petits, combinant cançons intimistes pròpies amb versions. Després d'autoeditar-se un casset, al 1997 van treure el seu primer CD: "Fugaç". El 1998 Xavier Serrano abandonava per un any la formació per raons laborals i s'incorporaven al grup la cantant Àfrica Pérez i el baixista Fèlix Serra. Al 1999 el Xevi Serrano s'hi unia de nou i aquell duet inicial passava a ser un quartet. Anys més tard s'hi afegiria el bateria Santi Carcasona. Sumant totes les etapes, Els Convidats van publicar sis discos: "Fugaç","M'apunto a tu", "Transparent", "Inventari", "Radio-logia" i "El millor dels somnis". Abril beu de l'estil de Els Convidats i manté la personalitat inconfusible de la seva veu femenina però es presenta amb una formació i amb un so totalment renovats. El Jordi Ribot, de Manresa, -excomponent de Els sis d'aquí, Fabius Cata i Els Convidats- , toca la guitarra, fa veus i és l'autor de la majoria de cançons i l'ànima del grup. La veu principal és la de l'Àfrica Pérez, de Caldes de Montbui però resident a Montmeló. A més a més de formar part de Els Convidats, l'Àfrica va cantar durant molts anys -i ho fa encara ocasionalment- amb el grup Slips. Els altres tres components de Abril són els responsables principals del seu so personal i provenen tots tres del món de la música clàssica. El David Martell (piano i veus) és de Manresa, té estudis superiors de música clàssica, moderna i jazz, ha composat obres per a piano, cambra, grups de jazz... i ha dirigit diversos musicals. Forma part del grup de jazz Odd Trio amb el que va gravar el seu primer CD "Orgànic" (2004) i ha pujat a l'escenari amb la cantant Núria Cols en espectacles com "Homenatge a Edith Piaf" i "Boulevard de la chanson française". La Marta Canellas (violoncel) és d'Artés i després d'estudiar al Conservatori de Manresa i del Liceu de Barcelona va passar uns anys a Àustria realitzant estudis de Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena. Durant la seva estada a aquella ciutat va formar part del grup Oficina. L'Anna Clarena (violí), de Fonollosa, té el grau professional de violí pel Conservatori de Manresa. Ha estat membre d'orquestres com la Cameratta XXI, l'Orquestra Berguedà i l'Orquestra del Bages. Ha tocat en diversos musicals i en el disc del cantautor Raúl Rojas. El repertori de Abril recull cançons de Els Convidats, noves cançons pròpies i noves versions d'altres artistes. Al juliol el grup va fer una preestrena a Caldes de Montbui i ara ha escollit El Club de la Cançó per fer la seva presentació oficial.<<<<