|
No és, en absolut, nova la consideració de creure que l'obra d'art sembla escollir-nos molt més a nosaltres que no pas nosaltres a ella. M'explico: hi ha llibres, pintures o cançons que arriben a nosaltres d'una forma misteriosa i no és fins passat un temps quan ens adonem que, en realitat, l'arribada d'aquella obra formava part de l'atzar-destí-necessitat que ho regeix absolutament tot.
Amb l'obra i el personatge d'Adrià Puntí, a pesar que no forma part fonamental del meu paisatge artístic més immediat, em passa quelcom que, en el moment d'escriure aquestes línies, veig com misteriós ja que tot i ser una presència artística per a mi llunyana, hi trobo en la seva formulació i voluntat expressiva un quelcom que m'és proper i afí. Familiar.
Així, al contrari de la majoria de mortals, la primera vegada que vaig trobar-me amb el nom d'Adrià Puntí, no va ser com a músic, com a líder dels Umpah-Pah, sinó com autor d'un excel.lent pròleg a un no menys excel.lent i dramàtic llibre de Bel Bosch titulat Trucant a les portes del cel. La forta impressió que em van produir tant el pròleg com l' obra literària em va esperonar a conèixer una mica més l'obra d'un Puntí preocupat des de sempre en la interrelació de les diferents disciplines artístiques com avui, de fet, ho podrem contemplar al costat de l'actriu Txe Arana. Si ja en unes dates avui tan llunyanes com l'any 1980 Puntí, al capdavant de La Felation on the rocks, apostava per el món de les performances i les accions artístiques, al llarg de la seva carrera sempre hem vist aquest continu plantejament de llegir l'art com un diàleg entre diferents disciplines. No prou satisfet amb això, però, Puntí ha treballat al costat d'un músic tan important i referencial en el nostre panorama musical com Quimi Portet, treball que ha donat com a resultat alguns meravellosos fruits com L'hora del pati, un disc que a voltes veig com la materialització musical de les paraules del poeta Leopoldo María Panero: Quan vam ser nens vam viure després, si un cas, vam sobreviure. Potser per això, Puntí mai ha volgut deixar de ser nen, demostrant-me com el mite de Peter Pan pot ser molt més que un mite i convertir-se en el cristal.litzador d'una forma d'entendre el món i veure les coses. I és en aquest punt on constato l'essència que em fa sentir, quan escolto, veig o llegeixo l'Adrià Puntí, quelcom que forma part del meu territori més secret i privat. Moltes vegades sense saber-ho fins que, misteriosament, m'arriba per vies que no arribo a desxifrar. Com els propis motius que han portat a la gent d'El club de la Cançó a encarregar-me aquesta presentació.
Oriol Pérez i Treviño
Assagista i musicòleg. Coordinador de Joventuts Musicals de Catalunya
|