El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
Quintín Cabrera i José Antonio Labordeta: Una amistat a tres bandes
Clica per ampliar

Clica per ampliar

Clica per ampliar

Clica per ampliar

Clica per ampliar

Si tornés als meus anys escolars tant el Quintín com el Labordeta em serien unes magnífiques fonts d'inspiració per fer una redacció sobre l'amistat. Trenta i molts anys després d'haver deixat l'escola, m'adono -com ens n'adonem tots- que el que podríem dir ara de l'amistat, igual com el que podríem dir de l'amor, donaria per fer una redacció molt més extensa i molt més profunda que aquella que hauríem escrit als quinze anys. La vida m'ha ensenyat que una de les facetes més maques de l'amistat és aquella que ens porta a teixir relacions, a posar amics en contacte i a crear complicitats.
Vaig conèixer el Quintín i el Labordeta fa molts anys i els vaig conèixer per camins diferents. Molt abans ells ja s'havien trobat defensant uns ideals semblants i un mateix ofici. Després les seves vides han corregut per camins diferents i les coincidències han estat més esporàdiques i més espaiades. I vet aquí que a mi em feia molta il·lusió compartir aquesta amistat a tres bandes i propiciar un encontre com el d'avui. Brindar-los el nostre espai del Club de la Cançó per fer possible el seu retrobament dalt d'un escenari i brindar-nos a tots l'oportunitat de ser espectadors d'un recital a dues veus amb dos dels millors representants de la cançó d'autor. I tot això d'una tacada. Una nit d'amistat i de cançó amb dos grans amics i dos grans artistes... i amb tots els que heu vingut per compartir-la.

Josep Mª Oliva
Membre de El Club de la Cançó

Quintín Cabrera va néixer a Montevideo, la capital de l'Uruguai, el 25 d'abril de 1944, . L'amor a la música i una forta consciència de classe -dues coses heredades del seu pare- marcarien la seva vida i el seu treball des de ben aviat. Va estudiar música, agronomia i magisteri. Formant part del Comité de Arte Popular va actuar per primer cop en públic al Teatro Zitlowski de Montevideo. Al 1967 va viatjar a Cuba amb la delegació uruguaia per participar al "Festival de la canción protesta", allà Fidel li va dir que "Hay veces que una canción de éstas vale más que dos discursos". Un any després actuaria a diverses ciutats europees i fixaria la seva residencia a Barcelona des d'on es donaria a conèixer a tota Espanya com a cantant però també com a promotor de diverses iniciatives. Va ser una de les veus reivindicatives més escoltades durant la Transició, i mai ha deixat de cantar en festivals solidaris. Llicenciat en Ciències de la Informació ha dirigit i presentat programes de ràdio i televisió a Radio Nacional de España, Ràdio 4, Canal Sur i altres ràdios lliures i municipals; també ha col·laborat en diversos diaris i revistes. Té sis discos propis i ha participat en nou de col·lectius. Acaba d'enregistrar "Naufragios i palimpsestos", un disc que formarà part de la col·lecció de deu discos-llibre "El canto emigrado de la América Latina", un recull sobre cantautors sudamericans que van fixar la seva residència a Espanya. El disc, arranjat per Eliseo Parra, compta amb la participació de Luís Barros, Luisa Pérez, Aute i Mastretta.

José Antonio Labordeta va néixer el 10 de març del 1935 a Saragossa. Fill d'un catedràtic de llatí i germà del poeta Miguel Labordeta, ja traspassat, ha expressat la seva personalitat polifacètica en diversos camps. Poeta abans que cantant, ha publicat una gran quantitat d'obres que van des de la poesia al conte passant pel llibre de viatges, havent-se prodigat també a la premsa en multitud d'articles. Fa alguns anys es va fer popular gràcies al seu programa a TVE "Un país en la mochila". Durant anys es va guanyar la vida dedicat a la docència com a catedràtic d'Història fins que al 1985 va demanar excedència per dedicar-se de ple a la cançó, quan ja era una dels cantautors amb més prestigi i amb més activitat. El 4 d'octubre del 1991, amb un concert multitudinari a la plaça del Pilar, a Saragossa, es va retirar "professionalment" de l'ofici de cantant rendint-se a l'evidència d'uns temps que semblen haver-se oblidat dels cantautors. Des de llavors, ja fora del món de les grans gires i sense el grup musical que l'havia acompanyat, ha seguit cantant ell sol amb la guitarra allà on el demanen. La seva discografia consta de divuit discos enregistrats entre el 1971 i el 2001. Membre fundador del Partit Socialista d'Aragó, va ser diputat a les Corts d'Aragó per la Chunta Aragonesista i, ha estat diputat a Madrid per la mateixa formació durant dues legislatures, des del 2000 fins a aquest 2008.

Clica per ampliar

Clica per ampliar

clica per ampliar

Clica per ampliar

Clica per ampliar

Clica per ampliar


Fotografies: Josep Comellas
josep@kumi.cat
http://www.kumi.cat
<<<<