El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@

Alberto ManzanoNina i PinyotJorcx


Fotografies: Jordi Biel
Leonard Cohen. Un homenatge fet amb el cor

Leonard Cohen ens va deixar el dilluns 7 de novembre, però fins quatre dies després no es va fer pública la seva mort. Aquell matí de divendres molts ens vam aixecar amb la trista notícia i gairebé d'una forma automàtica la gent que fem El Club de la Cançó vam pensar que un artista com ell es mereixia un homenatge immediat. Sabíem d'entrada que podíem comptar amb dues persones que estarien disposades a afegir-s'hi: el Jorcx, el nostre amic Jorcx que ja havia participat a la programació del Club l'any 2008 justament presentant les seves adaptacions de Cohen , i un altre amic que havia col·laborat d'altres vegades amb nosaltres, l'Alberto Manzano, íntim amic del Leonard Cohen des de feia molts anys i autor de diversos llibres sobre la seva persona i la seva obra. Però ens faltava el lloc i vam trucar al Kursaal exposant-los la idea tot i sabent que l'ocupació del teatre és molt alta i més en aquestes dates... En menys de cinc minuts teníem reservada la Sala Petita per a avui i el seu recolzament entusiasta per fer-ho possible. Va ser a partir d'aquell moment i de fer córrer la notícia que van aparèixer els altres tres grups que aquesta nit participaran en l'homenatge: Dilluns Barreja, Nina i Pinyot i Filferro. Jorcx és l'únic artista que té un disc complet amb cançons de Cohen adaptades al català. L'Alberto Manzano és segurament el màxim coneixedor i divulgador de la seva obra i algú que el va tractar de prop durant molts anys. I als altres tres grups els uneix el fet de tenir al seu repertori sengles versions del Leonard Cohen i una admiració autèntica. Tots els ingredients per assegurar d'entrada que l'homenatge que nosaltres ens vam encarregar d'engegar i que ells i els assistents sereu els que el fareu realment, sigui absolutament sincer i fet amb el cor. Va pel Leonard Cohen i per les bones cançons i les bones vibracions que ens ha llegat.

El Club de la Cançó

Nina i Pinyot són la Nina de Ferrater (Sant Quirze del Vallès, 1996) i el Josep Pinyot (Manresa, 1997). La Nina havia fet teatre musical i el Josep s'ha passat la vida (la seva curta vida, avui mateix compleix els dinou) vinculat a grups de rock. El Nadal de l'any passat van unir-se en un duet de dues veus i una guitarra i des de llavors actuen als petits locals on tenen oportunitat de fer-ho i, al menys un cop al mes , canten al restaurant de Cal Magre, a Callús. De moment fan versions de grans estrelles com David Bowie, Leonard Cohen, Amy Winehouse, Elvis Presley o Frank Sinatra, la majoria en anglès i,de vegades, quan en pesquen alguna de traduïda, en català.

Dilluns Barreja és un grup d'aficionats i apassionats de la cançó, que va néixer l'any 2011 amb tres o quatre components i que s'ha anat ampliant amb nous instrumentistes. Tots són de Manresa i veterans i avui, en aquest homenatge al Leonard Cohen, es presenten com un septet: Rossend Coll (acordió), Carme Cots (veu), Clara Galobart (flauta travessera), Marta Güell (violí), Josep Huguet (veu i guitarra), Ignasi Perramon (veu) i Fèlix Sanchez (contrabaix). El seu repertori es nodreix de la música popular del Països Catalans i de versions adaptades al català de cançons d'Irlanda, d'Escòcia, d'Occitània, de Galícia, del Piamont... i també de clàssics de la cançó internacional com Bob Dylan, John Denver, Pete Seeger i, està clar, de Leonard Cohen.

El duo Filferro el formen el David Repullès (Manresa, 1981) i el Gerard Serratroy (Manresa, 1979). Per fer-ho breu direm que el David es un component del grup Messengers (sí, el que va participar al programa 'Oh Happy Day!" de TV3), i el Gerard és ex-guitarrista de l'Orquestra Mitjanit, però els dos acumulen molts anys de música i d'amistat. Fins ara el seu repertori es compon de grans cançons anglosaxones traduïdes al català, adaptant les lletres originals al nostre context cultural. Amb un sol any d'existència, Filferro ha començat a fer-se un nom a les xarxes i tenir un bon nombre de seguidors. Prometen.

Jorcx -Jordi Calmet Xartó- va néixer a Manresa el 1975 però és barceloní des dels deu anys. Va estudiar enginyeria industrial però la il·lusió per ser músic va poder més i d'una manera o altra hi ha viscut entregat de ple des que amb uns companys de batxillerat va crear el grup The Res. Després vindrien dos duets de versions, Gèminis i Love-Six, fins que el 1999 va emprendre el seu camí en solitari com a Jorcx. El 2003 publica el seu primer disc, "Racons del temps", tot amb cançons pròpies, en el que va comptar amb la col·laboració de dos músics que han fet història, Ia Clua i Jordi Batiste. El 2004 edita "Doble joc" (meitat cançons pròpies i meitat versions) amb un altre convidat de luxe, Jaume Sisa. Els seus següents discos van ser "Jorcx intepreta Cohen" (2006), "Tot sol i de bona lluna" (2007), de nou amb cançons seves; "Jorcx aposta per Knopfler" (2008) amb versions en català de les composicions del cantant de Dire Straits; "En fi... en resum 2000-09", un recull de cançons anteriors pròpies i alienes en format doble CD -auto editat- que inclou també la gravació del seu concert a El Sielu l'any 2008 en la seva visita a El Club de la Cançó; "Ara com ara" (2010), "El Mestre Margarit" (2012), on musica deu poemes del Joan Margarit, i finalment "Cançons poètiques, etc", publicat aquest mateix 2016

Alberto Manzano (Barcelona, 1955) és escriptor, poeta, periodista i traductor. Va conèixer el Leonard Cohen el 1980 i d'aquella trobada va néixer una amistat profunda i una mútua col·laboració. Ha traduït la major part de la seva producció discogràfica i literària, i del seu tracte personal i de l'interès per la seva obra han nascut diversos llibres: "Soldado de la vida: Leonard Cohen" (2002), "Leonard Cohen: conversaciones con un superviviente" (2005), "Palabras, poemas y recuerdos de Leonard Cohen" (2009),"Leonard Cohen. La biografía" (2010) "Ilustrísimo señor Cohen" (2011), "Leonard Cohen: Lorca, el flamenco y el judío errante" (2012), "Leonard Cohen en España" (2014). Ha adaptat les seves cançons per a Enrique Morente i altres artistes i l'any 2007 va produir l'espectacle "Acordes con Leonard Cohen" amb les cançons adaptades per ell i cantades entre altres per Jackson Browne, Elliott Murphy, Adam Cohen, Perla Batalla, Toti Soler, Luís Eduardo Aute, Jabier Muguruza, Santiago Auserón i Gerard Quintana. Posteriorment aquell espectacle va ser editat en un doble CD i DVD. Aquesta nit en el seu homenatge presentarà el seu darrer llibre sobre Cohen, el que era a punt d'entrar a impremta quan un dels seus protagonistes ens va dir adéu: "La historia de Leonard & Marianne".


JorcxFilferroFilferro


Fotografies: Jordi Biel
<<<<