El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
La França que ens enamora

Si una veu representa la França que ens enamora, és la d'Edith Piaf. Avui, malauradament, ens és impossible reviure aquells bars de mala mort on va començar, aquells teatres que omplia amb la seva figura petita i malaltissa, o aquells grans concerts a l'Amèrica que també va conquerir. Edith Giovanna Gassion, la Piaf, la Môme, va marxar, deixant-nos una tomba a Pére Lachaise, i un munt de bellíssimes cançons que ens rememoren aquell París de post guerra... L'amor, o millor la pèrdua de l'amor, els barris abandonats, la llum i la misèria de Belleville, els perdedors... Ningú com ella va retratar aquella part d'una Europa que avui en dia ens és tan llunyana, però tan propera.

I ningú com la Núria Cols i el David Martell ens la saben apropar. La Francophonie ha fet 20 anys a Manresa, i en aquest temps veus franceses ens han portat la Môme, com la d'Anne Carrère el 2016. Però no calia anar tan lluny. Ja el 2010, la Núria Cols i el David Martell havien creat l'espectacle "Boulevard de la chanson française" per estrenar-lo a la Francophonie manresana. Aleshores va ser la primera vegada que, tancant els ulls, la Piaf, el pardalet, sonava als nostres escenaris. I de quina manera! Cols i Martell van tornar a El Club de la Cançó el 2013, i ara ens porten de nou a aquest "Boulevard de la chanson française" per celebrar els vint anys de la festa de la Francophonie a Manresa. Res té més poder evocador que la música, i encara més si té la bellesa que la Núria i el David saben donar a les seves adaptacions.

Amb nous arranjaments, en aquest mític Boulevard, ens trobem no només a Piaf, si no que també Brel, Grecó, Aznavour, o Gilbert Becaud ens hi acompanyaran. Ningú com Núria Cols i David Martell per dur-nos de la mà en aquest viatge per la nostàlgia d'un temps que molts no vam viure, que poc a poc s'allunya en el passat, però que se'ns fa tan proper...

Eduard Font
Periodista de Ràdio Manresa

Núria González Cols (Sallent, 23-2-1975), va estudiar als Conservatoris de Música de Manresa i Terrassa, i va cursar cant modern a l'escola "Eòlia". Després va ampliar els seus estudis a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) en l'especialitat de cant jazz. Diplomada com a mestra d'Educació Musica per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha impartit classes d'educació vocal per a actors i també per a cors infantils i juvenils, així com cursos específics de formació corporal i composició coral per a cantants. Com a intèrpret ha liderat diverses formacions i ha format part de diferents grups. Ha participat en enregistraments varis, entre els quals "Trop's in jazz", del saxofonista Raül Reverter; la banda sonora de la pel·lícula "No somos nadie" del director Jordi Mollà i els discos "No era lluny, ni difícil" amb el poeta Joan Margarit i el compositor Carles Margarit, i "Araguaia", del compositor Carles Cases. L'any 2015, juntament amb el guitarrista Jordi Farrés va enregistrar el disc "Boleros", que van venir a presentar a El Club de la Cançó l'abril del 2016.

David Martell Solernou (Manresa, 20-12-1973) , va iniciar els seus estudis al Conservatori Municipal de Manresa i va completar els estudis superiors de música clàssica al Conservatori Municipal de Barcelona. Va estudiar música moderna a l'Esclat i al Taller de Músics i va obtenir el títol superior de jazz a l'ESMUC. Ha rebut diversos guardons d'interpretació i ha composat dues obres simfòniques i una cantata per a solistes, cor i orquestra, així com nombroses obres per a piano, cambra i grups de jazz. Ha posat música a un documental i a algunes obres de teatre. Amb la Núria Cols ha muntat tres espectacles musicals: "Homenatge a Edith Piaf", "Músiques del món" i "Boulevard de la chanson française". Forma part, juntament amb el Xevi Camp i el Pere Barrera, del grup de jazz "Odd Trio". Amb ells i la cantant Elisabet Soler presenten des de fa anys l'espectacle "Odd Beatles". I amb els actors i cantants Jordi Gener i Lluís Barrera, des de fa més d'un any interpreten l'espectacle "Repertori de saldo", fent un repàs de diferents musicals amb un rerefons humorístic. Tant ell com la Núria Cols es dediquen també a l'ensenyament.

L'any 2008, l'Anna Rotllan, impulsora de la festa de la "Francophonie" a Manresa, volia muntar un concert de cançó francesa i pensava en algú que pogués interpretar Edith Piaf. Va contactar amb el David i ell va proposar-li a la Núria la possibilitat de crear junts un espectacle. Així va ser com va néixer "Homenatge a Edith Piaf". El 2010, convidats de nou a protagonitzar el concert de la "Francophonie", van crear el "Boulevard de la chanson française": cançons dels immortals Brel, Brassens, Piaf, Becaud, Grecó... amb els arranjaments i el piano del David Martell i la veu de la Núria Cols. L'any 2013 el van dur a El Club de la Cançó. I aquest 2019 i per celebrar que la "Francophonie" a Manresa ha complert la seva vintena edició, ens venia molt de gust programar un altre cop el seu concert. Tornen amb les entrades exhaurides i una gran expectació per escoltar-los.



<<<<