El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
ELS CONVIDATS - El plaer d'escoltar Els Convidats

"Els Convidats" són un grup que ocupa un segment, dins del món de la música catalana, fins ara poc potenciat. El seu pop, és de qualitat, amb una veu, la de l'Àfrica, senzillament extraordinària.
Molts dels grups i formacions del nostre país que potser tenen més popularitat, serien mínimament suportables amb la seva veu. Som un país "virtual" on ens tornem bojos per fenòmens com "Operación Triunfo" i després, en un programa com "12 punts", no fem cap cas dels cantants i les cançons que hi apareixen perquè trobem "freak" anar a Eurovisió.
Amb la música, passa el mateix. Qui sap on estarien si cantessin en castellà i fossin de València. Per a mi és un plaer escoltar-los. Tot i reconèixer que sóc molt eclèctic, "Els Convidats" fan un tipus de música que m'agrada per la seva senzillesa i alhora la profunditat de les seves lletres. Són dels grups que porto sempre al cotxe... i és que a dins de l'automòbil, la música t'ajuda a desconnectar, a pensar, a meditar, a plorar si molt convé, i al que vulgueu...
Sempre els he desitjat el millor, i ho torno a fer ara, tot esperant el seu nou disc en directe, on per cert, vaig ser un dels privilegiats que van assisitir en el seu enregistrament.

Toni Clapés
Periodista. Presenta el programa "Versió original" a Catalunya Ràdio.

El grup "Els Convidats" neix sent un duet el 1995 a Manresa. Els seus primers integrants són Jordi Ribot (veu i guitarra) i Xavier Serrano (veu i baix), excomponents del grup de rock "Fabius Cata". Interpreten música acústica pensada per actuar en espais petits, combinant en el repertori cançons intimistes pròpies amb versions d'estandars del rock actual (Beatles, Eagles...). Els diferencia d'altres formacions la seva posada en escena, amb tocs d'humor i en constant interrelació amb el públic, i el seu directe àgil i fresc. L'arrencada va ser fulgurant. Tes anys d'actuacions setmanals a la ciutat de Manresa van aconseguir enganxar un públic fidel i van propiciar l'aparició al mercat del primer CD "Fugaç" (1997). Quan es va enregistrar, el duet ja havia fet més dues-centes actuacions en bars nocturns, havia actuat al Mercat de la Música Viva de Vic (1997) i havia compartit escenari amb Manel Camp, Gossos i Sílvia Comes i Lídia Pujol, entre d'altres.
"Els Convidats" es plantegen créixer. El 1998, Xavier Serrano abandona per un any la formació per raons laborals i s'incorporen al grup Àfrica Pérez, que en serà la veu d'ara endavant, i el baixista Fèlix Serra. L'Àfrica, excomponent del grup Slips i professora de música, potencia la part vocal amb una veu impressionant, i el Fèlix hi aporta la seva experiència professional. El Jordi continua sent l'ànima i l'autor de la majoria de les cançons. El Xevi Serrano s'hi reincorpora amb teclats, percussions i veus.
L'any 1999 el duet passa a ser un quartet i el creixement numèric va acompanyat d'un salt qualitatiu. Amb la banda ja completa s'enregistra el segon CD, "M'apunto a tu", el títol d'una cançó clàssica del repertori. Aquest treball discogràfic té la col·laboració de músics de renom com Lluís Gavaldà, Els Pets, Gossos, Manel Camp, Lluís Ribalta i Jordi Badia.
El seu tercer CD, "Transparent" (2002), és molt més madur, en ell l'Àfrica es consolida com una de les millors veus femenines del moment. En aquest disc també hi han tingut col·laboracions com la producció del Quico Gener i la intervenció en dues cançons del saxofonista Pep Poblet. El mateix any participen en el disc "Altres cançons de Nadal 2", un disc que reuneix alguns dels millors artistes de la música en català per cantar nadales.
El passat mes de novembre del 2003 "Els Convidats" van portar a terme el vell somni d'enregistrar un disc en directe amb un recull de les millors cançons d'aquests vuit anys dalt dels escenaris. En aquesta ocasió també varen comptar amb "convidats" de luxe com Manu Guix, Manel Camp, Jordi Badia i el cantautor basc Tontxu. Aquest disc, que porta el títol d'"Inventari", és el que presenten oficialment aquesta nit a El Sielu en la inauguració de la nova etapa de El Club de la Cançó.


Fotografies: Josep Comellas
josep@kumi.cat
http://www.kumi.cat


<<<<