El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
Donant raó de ser a El Club de la Cançó

Vaig descobrir l'Esmeralda Grao fa més de vint anys, sens dubte, cantant a Madrid, a un local de nom "El Rincón del Arte Nuevo", i em va deixar bocabadat. Tant que quan el 2001 va néixer el nostre Club em vaig recordar d'ella i vam tenir la sort de poder-la dur. Va venir el 2002 i dos anys més tard va tornar. El públic que la va venir a veure en algun -o en els dos- d'aquells concerts va quedar tan impressionat com ho vaig quedar jo uns anys abans quan la vaig veure cantar a Madrid. I tothom es va preguntar com podia ser que una cantant com ella no hagués assolit encara la popularitat que es mereixia.

En la presentació que vaig fer de l'Esmeralda Grao aquell 2004, quan El Club de la Cançó encara es feia a El Sielu, deia que venia a promocionar un disc "que l'ha de projectar cap a escenaris més grans". Han passat prop de vint anys i encara no se li ha fet justícia. Per això auguro que aquesta vegada difícilment congregui un públic gaire nombrós. Però tinc l'absoluta seguretat que els que vingueu sortireu encantats i demanant-vos també com pot ser possible que no hagit tingut l'èxit que es mereix. Oblidem-ho i pensem que en aquesta situació hi podríem incloure molts altres artistes. Disfrutem de la seva gran veu, del seu poder de seducció, del seu carisma i de la seva gràcia. I celebrem la sort d'haver-la conegut. Sabem que no serà l'artista que haurà portat més gent a aquesta Sala Petita però tenim molt clar que artistes com ella són els que dónen raó de ser a El Club de la Cançó i ens alegra moltíssim tornar-la a tenir a la nostra programació.

Josep Mª Oliva
Membre d'El Club de la Cançó

Esmeralda Cayuelas Grao va néixer el 7 de febrer de 1968 a Rincón de Bonanza, un poblet pedani d'Orihuela, a Alacant. A la seva família es vivia el flamenc amb intensitat i aquest va ser el seu primer contacte amb la música tot i que ben aviat es va decantar per altres estils que li arribaven a través de la ràdio. Als vuit anys tocava la guitarra i començava a fer cançons i tenia ja decidit que el seu futur estaria al món de la música. Acabat el batxillerat, i en contra el desig dels seus pares, l'Esmeralda se'n va anar a Múrcia on va cursar estudis a la Escuela Superior de Arte Dramático y Danza i al Conservatorio Superior de Música. Allà va començar a fer teatre i, de retruc, a fer arranjaments musicals i a actuar com a cantant en algunes obres. Ja de ple en el món de la cançó, també va ser a Múrcia on es va estrenar com a cantant i corista en diferents orquestres, entre elles una de salsa. L'any 1994 va decidir anar-se'n a Madrid a la recerca de noves oportunitats. Al cap només de quatre mesos d'arribar-hi algú li proposava participar al Festival de Benidorm. Va aconseguir endur-se el primer premi amb la cançó "Fuego y miel" i a partir d'aquell moment va començar la seva carrera professional. Una carrera intensa en la que ha fet moltes coses. Ocasionalment ha participat com a actriu en alguna sèrie de televisió i en algun llargmetratge i també ha compost alguna banda sonora. Però el gruix de la seva activitat musical s'ha dividit bàsicament en dos fronts: fent de corista amb artistes de renom o defensant en solitari les seves pròpies cançons. En algunes ocasions també ha tingut la satisfacció de veure com altres cantants gravaven les seves composicions: Malú cantant "Voy a quemarlo todo", Pastora Soler "Quién" o David Bisbal "Si falta el aire". Cantant en directe ha participat, entre moltes altres, en les gires de Celia Cruz, Malú, Marta Sánchez, Álex Ubago o Melendi. I ha posat la seva veu en gravacions d'estudi en discos de cantants tan diversos com Joan Manuel Serrat, Malú, Sergio Dalma, Nacho Cano, Coque Malla, Merche, David Demaria o Melendi, per citar-ne només uns quants. Com a cantautora Esmeralda Grao ha publicat sis CD: "Tan dentro" (2000); "Exactamente igual que tú" (2004); "Sottovoce" (2009); "Su pueblo y el mío" (2010), un disc basat en poemes del Miguel Hernández; "Soy una mestiza exactamente igual que tú" (2012), una revisió ampliada del seu segon disc, i el més recent, "Jaque mate", publicat aquest 2023.
Aquesta serà la tercera vegada que tindrem l'Esmeralda Grao a El Club de la Cançó. Les anteriors van ser el 2002 i el 2004.<<<<