El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
MENAIX A TRUÀ. Com aquells amics que sempre hi són

Sense gaires estridències i com qui no vol la cosa, l'any que ve farà ja vint anys que els Menaix a truà existeixen. Van néixer com un grup ocasional i ho segueixen sent. Sense gires programades ni grans projectes, talment com si es fessin i es desfessin a cada actuació. Però hi són. Són com aquells amics amb els que gairebé no et veus però saps on trobar-los i saps també que quan els necessitis et respondran. Igual com ho saben ells del seu públic: el convoquen a un concert inesperat i es presenten tots, els seguidors de primera hora i els de les noves fornades, i omplen la sala. Entre una actuació i una altra poden haver passat uns quants anys i durant aquest temps el Cris, el Toni i el Juanjo hauran seguit amb les seves respectives carreres fent mil històries musicals diferents. I el públic també haurà fet la seva vida, cadascú amb els seus gustos, anant a cinquanta concerts, descobrint artistes nous...Però un dia programes els Menaix a truà i tots tornen. I aquella nit -que és aquesta d'avui- torna la complicitat entre ells i el seu públic, com si els anys no haguessin passat, amb aquell sentiment de rància amistat que aflora en les trobades d'antics alumnes, potser fins i tot sense adonar-nos que tots ens hem fet més grans, ells i nosaltres.

Aquesta és la nostra tercera trobada amb els Menaix, la primera va ser el 2002 i la segona el 2009. Haurem de procurar que entre la d'avui i la propera no passi tant temps. La resposta a la nostra convocatòria ens fa veure que les hem d'organitzar més sovint.

Josep Mª Oliva
Membre d'El Club de la Cançó

Menaix a Truà és la suma -i també la barreja- de tres personalitats musicals ben diferents: Toni Xuclà (músic de llarga i prolífica trajectòria com a compositor, intèrpret, arranjador, productor...), Juanjo Muñoz (Gossos) i Cris Juanico (excantant de Ja t'ho diré i, des de fa temps, triomfant en solitari). Cada un d'ells pot presentar un currículum musical considerable; vistos com a grup, la història de Menaix a Truà és una història intermitent, de dinou anys i cinc discos. Aquesta formació tan original va néixer en la ment del Toni Xuclà com una més de les moltes aventures musicals que ha subscrit o en les que ha participat. Va ser ell qui a l'hora de triar els dos companys de viatge per a aquella idea que li voltava pel cap va creure en el potencial artístic del Cris Juanico i el Juanjo Muñoz. Pensava que en ells hi podria trobar la complicitat musical que buscava però també la suficient sintonia personal per tirar-ho endavant. Això passava a l'any 1999 i la idea inicial era la de fer cinc concerts. L'estrena oficial es va fer a la sala La Planeta, a Girona -plena a vessar i amb gent que es va haver de quedar al carrer-, i després van venir les altres quatre actuacions programades al Cafè Slàvia de Les Borges Blanques, al Jazz Cava de Vic, al Bikini de Barcelona i a La Vaqueria de Tarragona. L'acollida va ser tan bona i l'experiència tan engrescadora que el grup va decidir fer un sisè concert per gravar un disc en directe. Aquella actuació tan especial va tenir lloc el 19 de desembre del mateix 1999 a Bescanó -Girona- i d'aquell concert en va sortir no només el primer disc del grup sinó el seu mateix nom, doncs fins llavors havien actuat com a Toni Xuclà, Juanjo Muñoz i Cris Juanico. Recollint les propostes que el públic assistent els va entregar escrites en un munt de papers, van acabar decantant-se per la de "Ménage à trois" però en la versió que ells van "catalanitzar" amb una evident llibertat literària. Aquell seria també el nom del seu primer disc, que va sortir editat l'any 2000. El fulgurant èxit del nou grup va quedar ben clar quan, el mateix any del seu debut discogràfic, TV3 escollia una de les seves cançons -"Enmig de la mar",versionada per a l'ocasió- com la cançó de l'estiu de TV3. Des de la seva aparició fins ara, Menaix a Truà ha sigut un grup que no ha perdut pistonada i que ha anat sumant adeptes. El 2002 van publicar el seu segon disc, "Petits moments d'estricta simpatia i el 2008, "Com el vent". El 2009 va publicar un disc-dvd, "10 anys". El disc era un recopilatori de 17 cançons i el dvd reproduïa el concert que van oferir a l'Auditori de Barcelona el maig d'aquell mateix any amb motiu del seu desè aniversari i en el que estaven acompanyats per l'Orquestra de Cambra Virtèlia i una colla d'amics. Finalment, fins ara, el 2012 van publicar el seu quart disc d'estudi, "Guia de petits senyals. Van ser al Club de la Cançó l'any 2002 i el 2009; avui els tenim per tercera vegada i amb moltes ganes que no sigui l'última.<<<<