El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
REFUGI. Un refugi de cançons

Segons el diccionari, Refugi és un lloc de protecció i auxili per a allò que està perseguit o en perill per tal de posar-lo en seguretat.
Avui tindrem el plaer d'escoltar cançons guardades, algunes perseguides, d'altres oblidades i bona part d'elles encara contemporànies que formen part de la nostra història. Gràcies a iniciatives com la que avui ens mostra El Club de la Cançó, es treu la pols a aquests temes i s'hi té la cura de peça en perill d'extinció per tornar-les a presentar al públic.
Així és com en Joan Reig i la resta han volgut donar a conèixer part del nostre llegat musical riquíssim de la dècada dels 60 i 70.
En Reig m'ha anat acompanyant al llarg de bona part de la meva vida, com a músic, com a tertulià,... Sempre m'ha transmès autenticitat i a través d'ell he anat aprenent que expressar el que un sent i ser conseqüent amb el que es pensa no és incompatible amb viure en un temps que encara no s'ha tret de sobre la cuirassa de les aparences. Tot i que se'm fa estrany no veure'l darrera de la bateria, fent moure les melenes al vent, celebro que hagi pres aquesta iniciativa i que puguem gaudir tots plegats, de lletres i sons que formen part de la crònica del nostre temps.

Alba Rojas
Educadora

La idea de Refugi va néixer en la ment del Joan Reig i en la pretensió de reivindicar les cançons que es van fer a aquest país abans que el rock català fos l'únic referent per a molts joves. Fill de Constantí encara que nascut a Tarragona, el Joan Reig va venir a aquest món el 16 de març del 1963. El seu pare era músic, havia tocat el fiscorn i la bateria en un parell d'orquestres, i aquest últim instrument va ser el primer que va tenir entre les mans el petit Joan, li va regalar ell mateix. Poc es podia pensar que amb els anys es convertiria en el bateria d'un dels grups catalans amb més ressò: Els Pets. Hi pertany des dels seus inicis a l'any 1984. Abans va formar part del grup de rock Banda Aiesha i va tocar de manera semiprofessional en alguns grups de ball. Ja formant part de Els Pets ha tocat paral·lelament amb el grup Mesclat. Refugi és el seu projecte propi i va ser concebut per oferir una mena de conferències-recitals on l'obra dels mestres de la Nova Cançó pogués ser difosa per ser recordada pels més grans o descoberta pels més joves. L'estrena de Refugi va tenir lloc el 12 de novembre del 2006 a Sant Pere de Ribes. En un primer moment el grup el formaven el propi Joan Reig -reconvertit en cantant-, el Joan Pau Chaves al piano i el Dani Peña al baix. Més tard al Dani el va substituir l'Albert Vila i s'hi va afegir la bateria del Pep Solà. En aquest sentit cal remarcar que Refugi no és el Joan Reig i el seu grup sinó una formació de quatre músics amb una sòlida carrera i compartint una mateixa idea. Joan Pau Chaves té una formació que beu de diverses fonts, des del conservatori fins al Taller de Músics i a banda d'acompanyar diferents grups ha creat diversos jingles per a ràdio i televisió. L'Albert Vila ha acompanyat al Pau Riba i ha tocat i segueix tocant amb grups com Brams o Dijous Paella. El Pep Solà ha alternat el jazz amb la música popular i ha tocat i gravat amb formacions de caire ben diferent com la Vic Band del Jazz Cava, els Pets, o l'Orquestrina Galana. Actualment també imparteix classes de bateria a l'Escola de Música de Vic.
Després de més de tres anys actuant en teatres, en petits locals, en instituts, en casals, en restaurants... Refugi acaba de publicar el seu primer disc, "Vestits nous", on versionen algunes peces escollides de la cançó que es feia als 60 i als 70 a Catalunya. Però no fan pas un recull de "grans èxits" sinó allò que en podríem dir la "cara b" dels discos més coneguts. Cançons que no van assolir la popularitat d'altres però que mereixen ser redescobertes. Creacions d'artistes tan importants i que han deixat tanta petjada com el Guillem d'Efak, l'Ovidi Montllor, els Coses... i d'altres que segueixen afortunadament en actiu com el Pau Riba, el Joan Isaac o el Raimon. Amb el temps, aquella intenció de difondre les cançons de "la Cançó", han convertit Refugi en un grup que omple de personalitat pròpia les peces que va manllevar. No ha deixat de banda la seva vocació "didàctica" però han aconseguit donar un so actual a cançons que formen part dels nostres clàssics.<<<<