El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
Santi Arisa

Hi ha una mena de star system manresà, un grup selecte de conciutadans il·lustres dels que tots ens sentim orgullosos. Moltes vegades fins i tot sense ni tan sols conèixer al detall la feina que fan. Quan jo tot just obria els ulls a les coses que passaven a la meva ciutat, les estrelles locals que ara recordo eren l'Alicia Granados, una nena cantant que anys més tard va acabar la seva carrera amb el grup Alicia y Nubes Grises. Després hi havia l'espeleòloga Montserrat Ubach, el senyor Joaquim Dispès, que era astrofísic, i la Neus Panadell, la nostra nedadora olímpica. Per motius ben lògics la seva popularitat va anar minvant i el Santi Arisa i el Manel Camp (juntament amb el waterpolista Manel Estiarte) van rellevar-les a l'altar de les glòries manresanes... i encara hi són.
La fama del Santi com a bateria de referència va esclatar amb el grup Fusioon i no ha declinat mai -igual que la del Manel Camp- perquè sempre ha estat innovant i sempre ha estat a l'avantguarda de moltes iniciatives. I encara que a nivell del carrer no tingui la popularitat que pugui tenir un futbolista, ni la gent el pari per demanar-li un autògraf, tu parles amb algú que formi part del món musical -d'ahir o d'ara mateix- i l'anomena amb el respecte amb el que els deixebles parlen dels seus mestres i els fans dels seus ídols. Llavors tu dius "és de Manresa", i l'altre ja ho sap que ho és. I per un orgull absurd si ho voleu, presumeixes d'ell com si hi compartissis alguna cosa encara que no el coneguis de res.

Santi Arisa va néixer a Manresa el 7 de març del 1947. El seu pare, un gran aficionat a la música, treballava a un banc però també era representant de músics i es cuidava de dur les orquestres que actuaven a l'Ateneu de Manresa. Allà va ser on al Santi, que assitia a tots els balls, se li va despertar la seva passió musical. Amb catorze anys va crear a l'Institut el grup Santi Arisa y su ritmo. Amb quinze comença la carrera de vocalista cantant dissabtes i diumenges amb l'Orquesta Club San Remo, mentre treballa de botones al banc. La feina al banc, però, li duraria poc temps: amb setze o disset anys el fitxava l'Orquesta Club Virginia. Després passaria a cantar a l'Orquesta Maravella i més tard amb la Serra's Quartet i amb la Orquesta Barcelona viatjaria per Escandinàvia i l'Orient Mitjà. Les seves peripècies durant aquella època van ser plasmades a la pel·lícula "Orquesta Club Virginia" (1992). Mentrestant s'anava formant musicalment, primer d'una manera gairebé autodidacta i més tard al Conservatori. Va provar diferents instruments fins que finalment va centrar-se en la bateria. Al tornar de la mili va formar el grup Fusioon. Ell, el Manel Camp, el Martí Brunet i el Jordi Camp, entre el 1973 i el 1975 van gravar tres LP i van convertir Fusioon en uns dels grups pioners del rock progressiu. Paral·lelament treballava com a músic d'estudi i també en directe, acompanyant al grans de la cançó catalana. Des que va començar a tocar s'ha embarcat en múltiples aventures musicals. A principis dels vuitanta engega els grups Pegasus i Lakatans, tots dos encara en actiu, amb els músics Kitflus, Max Sunyer i Rafael Escoté i ara també amb el Dan Arisa. Al 1977 va crear el grup Tribu que, amb una formació i una orientació canviant, ha estat funcionant fins aquest mateix any. Ha estat el creador de la Sardanova en un intent per revitalitzar la música sardanista i ha composat música per a pel·lícules i sèries de televisió. El seu treball està repartit en una cinquantena de discos, havent rebut diverses distincions. La més important, però, potser és l'haver estat considerat en diferents ocasions el millor bateria del nostre país i també el més innovador. L'any 1995 va presentar l'espectacle Poetes en Blues, posant música, amb ritmes diferents, a una sèrie de poetes catalans contemporanis. D'aquí sortiria el 1997 el seu primer disc "Taverna de Poetes". Després van venir "Taverna Tropical" (2000), "Taverna de Poetes III" (2009) i "Tot és en tot" (2010), aquest darrer disc corresponent a un ambiciós espectacle sobre la poesia de Miquel Martí i Pol. El concert que avui presenta al Club està basat en totes aquestes cançons i en ell el Santi exercirà únicament de cantant, acompanyat pel músic Ernest Manchon als teclats i les programacions. Aquesta nit, a El Sielu, assistirem a l'estrena de l'espectacle més íntim del Santi Arisa.<<<<