El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
TOTI SOLER i ESTER FORMOSA - L'arxiver de Tortosa

Sobre la porta ferma,
la data insigne
memora històries
de quan el temps corria
i la vida es parava.


Jesús Massip

L'arxiver de Tortosa és un recull de cançons tradicionals que Toti Soler ha triat, n'ha fet els arranjaments amb el seu estil personal, i les canta conjuntament amb Ester Formosa.

L'arxiver de Tortosa, és, també, un personatge, uns personatges que han estat la inspiració, el motiu, l'impuls d'aquest disc: Cristòfor Despuig, un home del segle XVI autor dels Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa, arxiver de la Tortosa del renaixement; i Jesús Massip, estudiós del Llibre de les Costums de Tortosa, arxiver des de l'any 1960, que, quatre-cents anys més tard, recupera, actualitza i reviu amb tarannà semblant, el concepte d'arxiu renaixentista de Despuig. Dos homes, dos arxivers, amb un esperit incansable d'entusiasme pel llegat silenciós de la història.

El dia que Toti Soler va veure l'armari de l'arxiu de Tortosa, que el meu pare havia restaurat, va comprendre que aquella imatge li servia com a representació de la seva actitud davant la cançó: Escoltar les cançons que la memòria i la història ens han anat donant, i triar les que a ell li semblen més emocionants, és el mateix viatge que fa un arxiver a través dels pergamins.

El temps i la memòria continguda en l'armari -de pell de la quimèrica cucafera-. Arxiu, memòria endreçada, criteri, ordre i també fantasia, descoberta sobtada del pas del temps. Memòria viva, obrir per rememorar i continuar. Pòsit i dipòsit de memòria col·lectiva.

Cinta Massip
Poeta i rapsoda

La biografia d'aquests dos artistes arrenca amb una avantatge de partida: cada un d'ells va néixer al sí d'una família amb antecedents artístics. El pare del Toti, el doctor Jordi Soler Bachs ja era també músic i compositor, i el seu avi, l'Alexandre Galí, un reconegut escriptor; l'Ester és filla del poeta, traductor, autor i actor teatral Feliu Formosa. El que va venir després és només fruit del seu treball i la seva inspiració.
El Toti Soler, de sòlida formació acadèmica, ha dedicat la major part dels seus 53 anys a la guitarra, cantant ocasionalment. Va començar amb el grup Els Xerracs i més tard va formar part dels Brenner's Folk i dels Pic-Nic, el grup de la cantant Jeanette. Al llarg de la seva carrera ha treballat al costat d'artistes tan grans com Taj Majal o Leo Ferrer, amb qui a més a més va gravar tres discos. Ha estat estretament vinculat al moviment de la Cançó, és l'autor musical de cançons com "Petita festa" o "Em dius que el nostre amor", interpretades per la Mª del Mar Bonet, i ha acompanyat a diferents cantants. Però la seva major empremta la va deixar en els vint-i-set anys passats al costat de l'Ovidi Montllor, i aquesta va ser també l'experiència que més el va marcar. La seva personalitat musical com a compositor i interpret és palesa en una quinzena de discos pròpis i en un nombre molt més ampli de col·laboracions.
L'Ester Formosa prové del món teatral i ha participat en múltiples muntatges tant al teatre -"La flauta màgica", "Fulgor i mort de Joaquim Murrieta", dirigida per Fabià Puigserver al Teatre Lliure, "Estrés d'amor", "Kràmpack"...- com a la televisió -"Nissaga de poder" i "Nissaga: l'herència"-. A finals dels vuitanta es dóna a conèixer interpretant el personatge de La Canyí, que és la remembrança d'una cupletista imaginària, i ens descobreix els seus dots com a cantant. Un bon dia, Cinta Massip, que havia posat veu als poemes que figuren al disc que comparteix amb el Toti "Per molts anys! Bon profit!", el va dur a veure una representació de La Canyí. Sabia que quedaria enamorat d'aquella veu, i així va ser. Junts, el Toti i l'Ester, van estrenar l'any 1996 al Festival Internacional de Teatre de Sitges i més tard al Mercat de les Flors, l'espectacle "M'aclame a tu". Era un recull de cançons, entre les quals algunes de l'Ovidi, que es va concebre com un homenatge a l'amic desaparegut. Més tard l'espectacle es va convertir en disc i el tàndem Ester Formosa-Toti Soler ha continuat fins avui. Fa prop de dos anys van muntar aquest nou espectacle "L'arxiver de Tortosa", que indaga en la cançó tradicional mediterrània i que és el que presenten aquesta nit a El Club de la Cançó.
Per separat, els últims discos dels dos artistes són el recent "Vita nuova" (World Muxxic-2002) de Toti Soler i "La casa solitària" (Zanfonia-2000) d'Ester Formosa.


Fotografies: Marta Pich
www.martapich.com
<<<<