El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
TONI SUBIRANA - L'encant de la proximitat

A través del temps, s'han intentat moltes definicions de la poesia, totes possibles, totes legítimes; totes elles són grills de la taronja, però cap no és, per ella mateixa, la taronja. Riques de matisos, totes aquelles definicions ens aproximen a una realitat inefable que percebem clarament però que, tanmateix, no es deixa encotillar i, quan la volem empresonar amb les paraules, se'ns esmuny entre els dits, com una almosta d'aigua.
En aquest paisatge multiforme i policrom de la recerca poètica hi ha hagut, també des d'antic, un corrent que ha apostat pel maridatge entre la paraula i la música. De fet, la tradició de la paraula cantada es remunta a èpoques ben reculades de la humanitat, i és de la cançó lírica que va néixer l'expressió poètica, ja que per mitjà de la cançó els humans poden explicar vivències i emocions, tant personals com col.lectives.
A la segona meitat del segle vint es va popularitzar un gènere de cançó que va trobar un ressò especial a casa nostra, per la seva qualitat intrínseca, però també per les circumstàncies polítiques i culturals que tothom té ben presents. Aquesta cançó, que ja fa temps que ha deixat de ser nova --i que no hi ha cap necessitat que ho sigui-- ha creat, amb tota la seva varietat de registres, un llenguatge específic, hereu de la tradició trobadoresca, que recorre com un calidoscopi l'àmplia gamma de les nostres experiències i dels nostres sentiments.
Toni Subirana és un artista que gaudeix de la doble nacionalitat barcelonina i empordanesa, i que ha aportat a aquest àmbit una veu pròpia i una personalitat artística que s'han anat consolidant a força de deixar-se un munt d'hores als escenaris i als estudis de gravació. Així ha anat construint un estil basat en la proximitat, en la projecció d'una mirada càlida sobre aquells personatges i situacions més propers. Amb això, Subirana no només els fa justícia a ells, atorgant-los el protagonisme que mereixen, sinó que ens fa el favor d'il.luminar-nos, lúcidament, allò que són els autèntics fonaments de la nostra quotidianitat.
Toni Subirana elabora les seves cançons amb la minuciositat d'un artesà, i per això acostumen a ser un veritable tractat de bon gust: els mots ben escollits, sobre una melodia que no es deixa endur pel parany de l'estricta facilitat; l'estructura harmònica treballada a fons i una interpretació que convida l'oïdor a entrar en un món que, al capdavall, també és el seu. Per això, l'audició atenta de la seva obra constitueix un exercici saludable, que ens connecta amb la poesia de la vida en la mesura que sap fer dringar els ressorts més sensibles que hi ha a dins de cadascú de nosaltres.

Miquel-Lluís Muntané
Escriptor i periodista

Toni Subirana (Barcelona, 1965), va pujar per primer cop a un escenari als onze anys i tres anys més tard va començar a compondre cançons, al principi sobre poemes d'autors com ara Sagarra, Maragall o Neruda i després de lletra i música pròpies. Al 1987 va veure la llum el seu primer L.P., Toni Subirana (Hispavox), on signava totes les cançons entre les que cal destacar "Las chicas de mi acera" que fou la seva tarja de presentació i que va tenir molt bona acollida. Més tard tornaria al mercat discogràfic amb Todas las demás y tú (Justine, 1991), un àlbum amb deu temes també escrits pel mateix artista.

L'any 1992, es va capbussar novament a la tasca de posar música a la poesia de Josep Maria de Sagarra fins a enllestir un repertori on hi trobem representats pràcticament tots els llibres de "cançons" del poeta. Aquesta obra es va enregistrar amb un grup de músics de reconegut prestigi sota la direcció de Manel Camp. Un centenar de poblacions han vist aquest espectacle que es va presentar a L'Espai de dansa i música de la Generalitat. Entre els festivals que han programat aquest recital destaquen "Cançons de la Mediterrània" (Palma de Mallorca), "Trobadors i joglars" (Granollers), Festival de la Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols), etc. Ara acaba de treure a la llum Afectos especiales. Algunes de les cançons que integren aquest treball discogràfic, com ara "Mamá y yo" o "Por una tontería" -recentment guardonada amb el primer premi en un concurs de lletres de boleros-, ja fa temps que les interpreta als seus concerts, on ha pogut observar la reacció del públic que, d'alguna manera, és també el responsable de la tria del repertori d'aquest disc. En definitiva, aquesta producció, totalmet acústica, és un reflex dels concerts i no a l'inrevés. És per això que aquest CD s'ha enregistrat amb els músics que han acompanyat al cantant en alguns dels seus directes. Toni Subirana va presentar Afectos especiales amb un recital a la sala Luz de Gas, de Barcelona, el passat mes de juny i avui ens el presenta a El Club de la Cançó en un concert on interpretarà també els poemes musicats de Josep Maria de Sagarra. En aquesta ocasió l'acompanyarà l'Enric Colomer al piano. Aquesta serà la segona vegada que el Toni Subirana actua a Manresa, la primera va ser l'any 1999 a l'Auditori de la Fundació Caixa Manresa, deixant una excel.lent impressió entre els qui el van anar a escoltar. Ara li brindem el nostre escenari sabent que segueix sent encara un gran desconegut i convençuts que agradarà.


Fotografies: Josep Comellas
josep@kumi.cat
http://www.kumi.cat


<<<<