El ClubProgramaciˇHist˛riaAgendaEnllašosNotÝciesLlibre de visitesCrŔdits@
PERE TAPIAS - El cantant de la gorra

La primera vegada que vaig escoltar el disc del Passeig del Carme em vaig imaginar que Vilanova i la Geltr˙ deuria ser una ciutat mÓgica perquŔ tinguÚs una avinguda plena de palmeres i atzavares on, a mÚs, de fons es veiÚs el blau del mar. Aquell disc, un recull de tonades amb una mateixa lletra em van fer veure que en Joan Collell no era nomÚs aquell cantautor que li cantava a la moto o al footing, era quan volia, un autŔntic fil˛sof. I aixÝ ho vaig comprovar mÚs endavant quan el vaig conŔixer personalment i "per culpa" d'ell, l'Adelina de la Rosa i jo vÓrem realitzar durant quatre anys un programa de cuina a RÓdio Manresa. Si em pregunteu quŔ tÚ a veure la poesia amb la gastronomia i la filosofia, doncs uns dirÚ que al voltant d'una bona taula he tingut el plaer d'aprendre d'un bon conversador com Ús aquest cantautor de la gorra marinera. I Ús que en sap un munt de tradicions, de festes, de plats, d'Ópats, de productes, d'alimentaciˇ...
No podem deixar de costat que ha escrit diversos llibres. Un d'ells, "Mariners i Terraires" amb Francesc Murgadas que es va presetar a Manresa a la tristament desapareguda Llibreria SÝmbol. Ambdˇs, per davant de tot, han demostrat ser bons amics i companys de rÓdio, doncs, en qualsevol celebraciˇ gastron˛mica feta a Manresa o qualsevol programa radiof˛nic on se'ls va demanar colĚlaboraciˇ, allÓ estaven ells, donant Ónims, costat i alŔ. I aix˛ dˇna gana, per˛ gana d'aquella de continuar investigant, treballant i mimant la cuina.
Per cert, si a alg˙ li queda algun dubte dels coneixements d'aquest cantautor, afegir que fa uns anys ens va recordar als manresans que Ignasi DomŔnec, cuiner i escriptor de llibres de cuina tan reconeguts com "La Teca" no existia per l'EnciclopŔdia Catalana. A partir d'aquest punt es va fer un recordatori biogrÓfic per part del Gremi d'Hotaleria del Bages cap a Ignasi DomŔnec. Tinc el goig i el plaer d'haver conegut a un gran multicomunicador que Ús Joan Collell i es fa dir Pere TÓpias.

Pilar Go˝i
RÓdio Manresa

Ni es diu Pere TÓpias ni Ús de Vilanova i la Geltr˙, per˛ podria passar perfectament per les dues coses. Es diu Joan Collell Xirau, tÚ 52 anys i encara que la seva famÝlia no Ús de Vilanova ni ell tampoc no hi va nÚixer, allÓ Ús on es va criar i on ha viscut tota la vida exercint de vilanovÝ de pro. El seu nom artÝstic el va manllevar d'un seu tiet-avi per lÝnia paterna i amb ell es va donar a conŔixer l'any 68 amb un primer disc petit on hi havia les canšons "La tia Maria" i "El Progressista".
Amb aquesta carta de presentaciˇ el Pere TÓpias irrompia al mˇn dels cantautors sense ser pres gaire seriosament pels qui llavors bene´en el moviment de la Nova Canšˇ. De mica en mica, no obstant, va anar aconseguint fer-se un lloc i desprÚs d'alguns discos petits ("Moreno de la fe", "Canšˇ de les trompetes", "Una dolša hist˛ria d'amor"...) l'any 73 publicava el seu primer LP "Per a servir-vos" i l'any 75 un altre titulat "Si fa sol", amb canšons tan afortunades com "Li deien Johnny Castells" o "Ant˛nia". Al 76 es presenta al Festival de Canet i triomfa davant de seixanta mil persones consolidant-se com un artista de gran popularitat. Al 79 edita "400 pendons", un disc on s'hi inclou "La moto", la seva composiciˇ mÚs coneguda. Al 80 treu "Passeig del Carme", possiblement el seu millor disc, i al 82 "XÓndals i barretines", un enregistrament en directe amb velles i noves canšons. Finalment l'any 87 apareix "La mar de bÚ", un disc que passa injustament desapercebut i amb el que enceta una llarga temporada de silenci discogrÓfic.. El Pere TÓpias desapareix dels escenaris i se'ns dˇna a conŔixer en altres aparadors allunyats de la canšˇ, convertit en home de rÓdio i televisiˇ i afamat gastr˛nom.
Per a satisfacciˇ de les seves seguidores i els seus seguidors, aquest artista que durant un temps va exercir d'advocat i que desprÚs s'ha guanyat les garrofes en activitats tan diferents, ha tornat a la canšˇ. Al febrer d'aquest any reapareixia a Barcelona dintre el cicle "Barnasants" al mateix temps que estrenava el CD "Les meves canšons", un recull d'Ŕxits enregistrats de nou i posats al dia. Aquestes canšons, juntament amb algunes de les que conformaran el seu nou disc -que ja estÓ preparant i que tal vegada surti pels vols de Nadal- seran el que podrem escoltar aquesta nit a El Club de la Canšˇ. A El Sielu, celebrant el retorn del Pere TÓpias.


Quim Vila, artista invitat

Fotografies: Rossy Lˇpez
www.rossy.org<<<<