El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
TONTXU - Un cantautor descobert a la ràdio

Sempre és gratificant conèixer a una persona que és capaç d'emocinar-te amb les seves primeres composicions. Recordo el dia en que la Cadena 40 Principals va posar per primera vegada el tema "As de guía" d'un aleshores desconegut cantautor de nom "Tontxu". Em va cridar l'atenció perquè era el primer treball d'un jove basc que després de fer de dj a la mateixa cadena publicava el seu primer disc. Es tractava de "Se vende", un álbum amb un títol d'allò més interessant que no em va passar per alt. I és que un cop el vaig tenir a les mans i el vaig escoltar, em vaig enganxar a aquella veu, a aquelles cançons i sobretot a una forma de fer i d'interpretar-les que encara m'emociona. Més tard, la promoció del seu primer disc va servir perquè visités l'emissora dels 40 Principals Catalunya Central a Manresa i jo tingués l'oportunitat de conversar amb ell en una agradable entrevista de la que en guardo molts bons records. En aquella conversa es va rativicar tot el que ja havia percebut un cop escoltat el seu primer disc.

Des del "Se vende" ja han passat uns quants anys i l'evolució de Tontxu com a artista ha sigut més que notable. Peces com "Para tocar el cielo" o "Todos te dicen te quiero" són ja clàssics d'una discografia que conté temes amb els que, en algun moment, tots ens hi podem trobar identificats. Tontxu, un cantautor amb una màgia especial que es desprèn en totes i cada una de les seves notes i que, per sort, ara torna a Manresa per portar-nos per fi les seves cançons. Un cantant amb una senzillesa i un saber estar difícil de trobar en el cada dia més complicat negoci de la música.

Brigitte Barea
Coordinadora de 40 Principals Catalunya Central

El seu nom és Juan Antonio Ipiña, el nom artístic de Tontxu el va adoptar com un homenatge al seu avi, que es va morir quan ell tenia poc més de dos anys i que havia sigut defensa del Real Madrid als anys 50. La biografia oficial del Tontxu diu que aquest cantautor nascut a Bilbao el 17 d'agost del 1972 va escriure la seva primera cançó als 11 anys i la va dedicar a la seva mare. Llavors en faltaven encara uns quants perquè es dediqués a aquesta feina de ple, però ja estava en el camí de fer-ho. Als 17 anys va entrar a treballar a la ràdio. Durant cinc anys va ser les emissores de la SER de Guernika i de Bilbao on va estar de locutor presentant els 40 Principals. Als 22 va començar a cantar en públic a locals de Bilbao i, engrescat per la bona acollida, va decidir marxar a Madrid per intentar donar-se a conèixer. Allà va recalar a la sala que ha catapultat més cantautors cap a l'èxit en els últims anys, "Libertad 8". Artistes com Andrés Molina, Rogelio Botanz, Rosana o Paco Bello li van donar l'oportunitat de cantar al seu costat fins que la pròpia sala va decidir incloure'l a la programació. El Tontxu recorda aquella ocasió com el dia més feliç de la seva vida. Al cap de pocs mesos era fitxat per la discogràfica EMI.

Des de l'any 1997 en què es va donar a conèixer amb el seu disc "Se vende", ja en porta publicats quatre. Al 1998 apareixia "Corazón de mudanza", al 2000 "Con un canto en los dientes" i al 2001 "Tontxu Básico", un disc en directe que és un recull de cançons dels discos anteriors i que n'incorpora dues de noves, "Chueca" i "Vuelvo". Ara està preparant el que serà el seu cinquè CD mentre manté el projecte d'enregistrar-ne un amb la versió en euskera d'algunes de les seves cançons, totes elles cantades en castellà que és la seva llengua materna.

En el relativament poc temps que porta al món de la cançó, aquest cantant que és nebot d'un dels membres de Mocedades -José Manuel Ipiña-, ha aconseguit fer-se un lloc destacat en el panorama dels nous cantautors. Un lloc que ha anat consolidant disc a disc al mateix ritme amb que ha anat incrementant el nombre d'admiradors. En els seus discos ha comptat amb la col·laboració de gent com Marta i Marilia (Ella Baila Sola), Las Hijas del Sol, Kepa Junquera, Olga Cerpa (Mestisay) i Inma Serrano. L'any 2002 la cadena Tele 5 va escollir la seva cançó "Somos de colores" per promocionar la seva programació estiuenca.

L'actuació del Tontxu a El Club de la Cançó havia estat anunciada per al mes de novembre però un canvi de dates en la seva presentació a Mèxic va fer que es postposés per a aquest gener. Ara sabem que aquell viatge va ser el punt de partida d'una nova etapa en la seva carrera, la de donar-se a conèixer a Llatinoamèrica, que es una de les il·lusions amb les que enceta aquest any 2003.


Fotografies: Marta Pich
www.martapich.com
<<<<